Opleiding
Online Business Manager

 

We starten op 4 september

$

Je bent Virtueel Assistent en je hebt zin in meer. Je wilt je klanten nóg beter helpen.

$

Je zou graag meer willen weten over je vak en jezelf. Want je wilt jouw klanten helpen op de best mogelijke manier, ze ondersteunen waar nodig: dit is helemaal jouw ding.

$

Je hebt zin in nieuwe kennis.

$
Je klant groeit door en het bedrijf ook, waardoor je rol anders wordt. Je voelt je daarom wat onzeker over wat je nu wel of niet te doen staat.
$

Je bent nog maar net VA of je bent managementassistent of secretaresse of welke titel je ook draagt. Je voelt aan alles dat je meer in je mars hebt, maar dat komt er nu niet uit. 

$

Je wilt meer meedenken en sparren in plaats van alleen maar uitvoeren.

$

Het lijkt je heel interessant om je klanten op een nog breder vlak te kunnen ontzorgen.

$

Je wilt leren hoe je het online team van je klant kan aansturen zonder te veranderen in een slechte manager.

$

Je zou graag de juiste mindset hebben zonder dat je meteen een cursus mediteren moet gaan doen. 

$

Je zou soms minder willen werken, maar je wilt niet teveel inleveren op je huidige omzet en levensstijl. Je zou graag je tarief willen verhogen maar er zit een plafond aan je VA-tarief.

$

Je hoort vaak dat er meer in je zit, dus je wilt nu eens eindelijk zelf jouw verborgen talenten ontdekken én in de wereld zetten.

$

Je zou graag op juiste manier met de ‘grillen’ van je klant willen omgaan.

Herkenbaar? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. We starten op 4 september.

Wat is de opleiding tot Online Business Manager (OBM) precies?

Het is een volledig online training met elke maand een nieuwe Masterclass. Ook heb je elke maand 1-op-1 coaching met mij, zodat we samen kijken waar jij staat, waar je tegen aanloopt en hoe het anders kan.

Daarbij organiseer ik elke maand – behalve in juli en december – online groepssessies. Je kunt dan al je vragen stellen én je leert je mede-bijna-OBM’ers meteen kennen. Altijd fijn voor je netwerk en het groepsgevoel.

Als je het hele jaar volgt, dus alle Masterclasses doet, alle 1-op-1 coachsessies hebt gevolgd, bij de groepsessies aanwezig was én slaagt voor de tussentijdse toetsen en examen, krijg je het certificaat Online Business Manager.

Wat is eigenlijk een OBM, een Online Business Manager?

Als OBM ben je meer dan een Virtuele Assistent, omdat je écht als sparringpartner fungeert. Je denkt mee, je beslist mee, je ontzorgt je drukke klant met dat volle hoofd. Niet door al het werk te doen, maar dus echt door mee te denken.

Wat meer uitleg over de verschillen tussen een VA en OBM:
Als OBM graaf je vaak dieper bij elke klant. Want hoe beter jij de klant en haar/zijn bedrijf begrijpt, hoe nuttiger jij je voelt. Hoe leuker jij het vindt. Want meedenken met de strategie en misschien ook het aansturen van het team vind jij supergaaf.

Een VA kan uit bestaande blogs leuke quotes halen, de juiste afbeelding erbij vinden, maar voor strategisch zakelijk inzicht wil een ondernemer een OBM naast zich. Virtuele assistenten zijn getraind in specifieke software of taken, maar hebben geen managementkennis.

Jij weet dat de ondernemer de eindverantwoordelijke blijft waar het gaat om strategie en marketing maar jij als OBM kan daar geweldig bij helpen. Tuurlijk ben jij geen marketing-, ondernemers- of businesscoach. Maar jij kunt meer bieden voor het geheel van het bedrijf dan als VA.

Jij doet als OBM aanbevelingen over de bedrijfsstrategie terwijl je ook zorgt dat het team al deze dingen omzet in actie.

Gaat er iets bij je kriebelen? Dan is het handig om je nog een paar dingen af te vragen:

 • Ben je bereid om gedetailleerde instructies te geven en manager te zijn?
 • Heb je zin om je klant continue ‘uit de zooi’ te helpen?
 • Heb je steeds minder zin ‘gewoon’ dingen te laten doen voor je klanten en wil je meer?
 • Wil je graag hulp bieden bij de strategie van het bedrijf?
 • Wil je continue meedenken met je klant?
 • Heb je zowel een helicopterview als detailgerichtheid in je?

En, zeg je op het merendeel ja? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat er in jou een Online Business Manager schuilt!

Meer over de verschillen vind je ook hier, in mijn mini-podcastserie die ik hier speciaal voor heb opgenomen.

 

“De opleiding gaf mij meer (zelf)vertrouwen en het inzicht dat ik een heel mooi en uniek pakket te bieden heb als VA/VA+/OBM en ook als mens.

Mijn enige twijfel was de tijdsinvestering. Maar omdat je alles redelijk in je eigen tempo kunt doen, was die twijfel al snel weg. Door de duidelijke, no nonsens inhoud van de training, de heldere masterclasses en de 1-op-1 coachsessies met Mira is de opleiding heel praktisch, direct toepasbaar en vliegt de tijd!

Ik zou zeggen: gun het jezelf! Mira is een fijn mens, die je soms beter kent dan jijzelf en je daardoor laat groeien. Ze geeft je het vertrouwen in je eigen kunnen. Het is heel fijn om haar brein af en toe te lenen!

Mira heeft enorm veel ervaring en is een kei in oplossingsgericht denken en doen. Heel fijn om tijdens de coaching te sparren en dingen tegen haar aan te houden om te checken hoe zij het ziet.”

Yeannine Grooters

Mijn visie

Ik zie dat steeds meer ondernemers een Online Business Manager nodig hebben. Ze groeien met hun bedrijf, krijgen meer klanten en hebben behoefte aan een sparringpartner. Iemand die echt op hun ‘niveau’ naast hen staat, met wie ze kunnen sparren en die er vervolgens voor zorgt dat de dingen gebeuren, dat er zaken daadwerkelijk uitgevoerd worden.

Je kunt je indenken dat de gemiddelde ondernemer een webbouwer heeft, maar ook een accountant en een VA. (Jij bent waarschijnlijk die VA). Zodra de ondernemer meer nodig heeft, bijvoorbeeld ook een techy VA, moet de ondernemer in kwestie met heel veel mensen overleggen. Kost allemaal tijd en energie.

Als OBM spring jij in dat energielek van je klant. Jij hoort de plannen aan en jij zorgt er vervolgens voor dat de techy VA die funnel maakt. Dat de webbouwer de salespage laat werken. Dat de accountant de bijzondere aangifte regelt. (Ik noem maar wat, de mogelijkheden zijn eindeloos 😉).

Hieronder vind je alle Masterclasses op een rijtje. 

$

MC 1: Het Ondernemersfundament

$

MC 2: Timemanagement

$

MC 3: Verschillen VA en OBM

$

MC 4: Mindset

$

MC 5: AAA (Aanvoelen, Aansturen en Afremmen)

$

MC 6: Teammanagement

$

MC 7: Inkomstenstromen

$

MC 8: Systemen: techy stuff

$

MC 9: Moeilijke gesprekken

$

MC 10: Inboxbeheer

$

MC 11: De grenzen van je vak

$

MC 12: Marketingkennis

“Mira steekt de opleiding heel praktisch in, precies wat je in dit vakgebied nodig hebt. Ze leert je langs een duidelijke structuur zowel de business van je klanten als die van jezelf te managen. Dit doet ze door middel van haar model het Ondernemersfundament.

Door de opleiding sta ik nog steviger in mijn schoenen. Ik kan in een paar eenvoudige stappen het bedrijf van mijn klanten structuur geven en met meer rust een team begeleiden. Op deze manier kan ik veel efficiënter te werk gaan en is er ook nog tijd en energie voor mezelf.

Als je het idee hebt dat je wil uitgroeien tot een Online Business Manager, contact Mira dan. Ze is een kei in het samen met jou uitzoeken wat voor jou de beste next step is en of de OBM opleiding iets voor jou is.”

Carolien Kroef

Hoe gaan we het praktisch aanvliegen?

 • Na je betaling krijg je een welkomstmail en dan ontvang je ook je 1e Masterclass, woop woop!
 • Elke maand ga jij aan de slag met de Masterclass van die maand. Die vind je in de online omgeving.
 • Je boekt die maand ook jouw 1-op-1 coaching sessie met mij in. Die sessie is vooral hét moment om samen te kijken naar wat er nodig is voor jou, voor jouw klant(en) en je bedrijf.
 • Elke maand is er een online vragensessie met de groep. Deze is er speciaal voor bedoeld om al je vragen aan me voor te leggen. Op deze manier leer je elkaar kennen én leer je ook weer van elkaars vragen. (Deze vragensessies zijn er niet in juli en december).
 • Op geregelde tijdstippen krijg je een tussentijdse case voorgelegd. Zo kun jij je kennis letterlijk oefenen en in de praktijk brengen.

Wat zit er ook alweer in?

 • Elke Masterclass bevat een video van de Masterclass, mp3 en de handouts van de presentatie.
 • Ook vind je er een handzame transcriptie, Actiechecklist en soms voorbereidende opdrachten.
 • Aan het eind van alle Masterclasses volgt er een examen. Als je dat met goed gevolg aflegt, is het certificaat van jou!

Hoeveel tijd kost me dit allemaal?

 • Dit hele jaar vraagt een tijdsinvestering van maximaal 5 uur per maand. Dat is inclusief je half uur 1-op-1 coaching met mij, de Masterclass zelf, de groepssessie, de toetsen en natuurlijk het mijmeren over wat je geleerd hebt c.q. het omzetten naar acties 😉)
 • De data van de groepsessies krijg je van te voren te horen, zodat je die meteen kunt inplannen.
 • De 1-op-1 coachingcalls met mij kun je zelf inplannen op het moment dat het je uitkomt.
Elke Masterclass uitgediept
ONZICHTBAAR

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Masterclass 1: Het Ondernemersfundament

Leer hoe je het Ondernemersfundament onder jouw bedrijf neerzet. Zodat je ook weet wat er nog nodig is bij je klanten op het gebied van Support, Systemen, Selfcare, Sales&Marketing en Structuur.

Masterclass 2: Timemanagement

Je gaat leren hoe je zelf het beste en slimste werkt per dag. Maar ook in je werkweek. Hiermee krijg je ook inzicht in hoe je jouw klant hierbij kunt helpen, want die worstelen hier (ook) vaak mee.

Je gaat vervolgens ook per S van het Ondernemersfundament leren hoe je daar de slimste timemanagement toepast.

Masterclass 3: Verschil VA en OBM

Wat doet een VA? Wat doet een OBM? Hoe kun je je tarief hoger neerzetten? En nog veel meer.

Masterclass 4: Mindset

Een heldere mindset maakt een wereld van verschil in hoe je je voelt, hoe je werkt, hoe je met je klanten, vrienden en familie omgaat. Ik help je graag met een fijne en gezonde Mindset.

Masterclass 5: AAA (Aanvoelen, Aansturen en Afremmen van je klant)

Waarschijnlijk worstel je hier nogal eens mee: wanneer rem je af, stuur je aan of bij? En wat doe je als je aanvoelt dat iets bijvoorbeeld geen goed idee is…

Masterclass 6: Teammanagement

Als OBM ga je een team aansturen. Dat kan een bestaand team zijn maar ook kun je je eigen team formeren. Alle do’s and don’ts komen voorbij in deze Masterclass.

Masterclass 7: Inkomstenstromen/omzet

Dit gaat vooral over welke manieren van omzet vergaren er allemaal zijn, echt gericht op je klant. Zodat je beter snapt waarom je klant op een bepaalde manier verkoopt. Maar ook hoe jij je klant hier nog beter bij kunt helpen.

Masterclass 8: Systemen (techy stuff)

Zoveel systemen, zoveel mensen en dus ook zoveel voorkeuren. Ik ga hier de systemen ‘behandelen’ die mijn favoriet zijn. En voorafgaand zal ik inventariseren over welke systemen jij nog meer wilt weten.

Masterclass 9: Moeilijke gesprekken

Je moet ze weleens voeren, met je klant, of met de klant van de klant. Hoe doe je het nou juist wel of juist niet.

Masterclass 10: Inboxbeheer

De insteek is de volle inbox van je klant, hoe je die de baas blijft én hoe het leuk blijft. Er zullen ook zeker tips uitkomen die handig zijn voor jezelf. We gaan het ook zeker hebben over hoe je het doet als je voor verschillende klanten de inbox beheert.

Masterclass 11: De grenzen van je vak

Een heel interessante als je het mij vraagt, want je moet als OBM echt goed weten wat je wel en niet doet. Wanneer je doorstuurt of iets zelf oppakt.

Masterclass 12: Marketingkennis

Dit gaat over welke soorten marketing er allemaal zijn en welke het beste bij je klant passen. Je zal er ook zeker wat voor jezelf van opsteken, maar ook hier is weer het uitgangspunt: zo goed als mogelijk voor je klant zorgen.

Steeds meer vraag naar Online Business Managers

In januari 2022 stuurde ik een artikel in naar de Emerce rondom de groeiende vraag naar Online Business Managers. Een stuk daaruit: “Als je een online team hebt van twee of meer mensen ben je aan de ene kant als ondernemer ontzorgt met betrekking tot het werk dat je uit handen wordt genomen, maar aan de andere kant ben je tijd kwijt om je team goed aan te sturen. Je kunt je dan nog steeds niet bezighouden met datgene waar je écht goed in bent als ondernemer. Ik krijg dan ook steeds vaker de vraag of ik online managers kan leveren.”

Alles lezen? https://www.emerce.nl/wire/steeds-meer-vraag-online-business-managers

Waarom zou je de fijne kneepjes van het OBM-vak van mij willen leren?

In 2006 startte ik 2 bedrijven naast elkaar: SaiaSecretary en SaiaCoaching. De coaching deed ik vooral voor en met hoogsensitieve mensen, maar omdat het toen nog niet bekend was en ik voor mijn gevoel in de sessies in herhaling viel, stopte ik ermee. Al die tijd was ik al iets wat we nu Virtuele Assistent noemen voor verschillende ondernemers, waaronder therapeuten maar ook een paar van de ‘grootste’ marketingcoaches in Nederland.

Omdat hun bedrijven groeiden, groeide mijn rol en werd ik Online Business Manager. Dat heb ik jaren gedaan voor een aantal ondernemers.

De Masterclasses zijn stuk voor stuk handige en nodige ingrediënten om te groeien naar Online Business Manager.

Zodat je nog meer kunt betekenen voor je klant en jij nog meer lol uit je werk haalt.

Want er valt nog zoveel te halen en te leren en mijn jarenlange kennis en ervaring gun ik jou ook! (En wil je alles van me weten, lees dan dit: https://mirasaia.nl/over-mira/)

“Het is een overzichtelijke en helder opgebouwde opleiding. Ik vond het heel fijn om na elke masterclass de maandelijkse 1-op-1 coachingscall met Mira te doen.

Omdat Mira al jaren in het vak zit heeft ze al heel veel situaties meegemaakt. En is het erg leuk en leerzaam om samen te sparren over hoe je dingen aan kunt pakken.”

Margriet Beudeker

Wat krijg je precies gedurende dit jaar?
$

Elke eerste van de maand krijg je toegang tot de volgende Masterclass. Dit gaat helemaal automatisch in de online leeromgeving.

$

Alle complete Masterclasses zijn te bereiken als je wifi hebt en met jouw persoonlijke inlogcode.

$

Je houdt de rest van je leven toegang tot alle materialen. Superhandig om later af en toe weer wat info erbij te pakken.

$

Bij een aantal Masterclasses zit voorbereidend huiswerk, zodat je de materie echt gaat begrijpen.

$

Elke Masterclass kun je bekijken als video of beluisteren als podcast, wat jij het fijnste vindt. Ook kun je de transcriptie lezen, als je dat prettig vindt.

$

Bij elke Masterclass vind je natuurlijk ook de handout van de presentatie en een handig actiechecklist.

$

Elke maand heb je 30 minuten coaching van mij. Dat gaat via Zoom en je kunt jezelf inplannen via de online agenda op een moment dat het jou uitkomt.

$

Je krijgt elke eerste van de maand vanzelf een mailtje dat je volgende Masterclass klaar staat. Zo kun je er nooit eentje overslaan.

$

Er zijn tussentijdse toetsmomenten, die we van tevoren zullen aankondigen. Op deze manier kun je zelf goed zien wat je al weet. En aan welke zaken je nog wat meer tijd mag besteden.

$

Elke maand (behalve in juli en december) is er een online vragensessie waar alle deelnemers bij kunnen zijn. Deze data zijn al ingepland.

$

Deze vragensessies worden opgenomen en in de online leeromgeving geplaatst.

$

Aan het eind van alle Masterclasses is er een examen, waarin je kunt laten zien of je er echt helemaal klaar voor bent om als OBM aan de slag te gaan.

$

Als je alles met goed gevolg hebt afgelegd, krijg je per post het officiële certificaat. Ook krijg je het OBM-logo om op je site en social media te zetten.

Veelgestelde vragen

ONZICHTBAAR

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Krijg ik een certificaat aan het eind?

Ja dat krijg je! Als je het hele jaar hebt gevolgd, alle opdrachten, tussentijdse toetsen en het examen + alle 1-op-1 coachsessies hebt gedaan, certificeer ik je met veel plezier. Sterker nog: ik kroon je met liefde tot OBM mét certificaat en een mooi logo wat je op je site kunt zetten.

ONZICHTBAAR

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Zijn deze kosten aftrekbaar?

Als jouw studiekosten zakelijk zijn, zijn ze aftrekbaar. Dat is dus het geval als je de kosten maakt in het belang van je onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als je ze maakt om bestaande vakkennis op peil te houden. Als je de kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten.

De grens tussen ‘op peil te houden van bestaande kennis’ en ‘verwerven van nieuwe kennis’ is lastig aan te geven.

Dus wees er op alert dat je dit bij je boekhouder/accountant aangeeft. Dat het in feite ‘op peil houden’ is van je bestaande kennis. OBM ligt wat mij betreft in het verlengde van VA-zijn.

 

Is dit ook geschikt als ik nog niet zo lang VA ben?

Ja zeker. Je hoeft niet persé te starten als VA: als jij het in je hebt om een team (en je klant ;-)) aan te sturen, als je zin hebt in meer verantwoordelijkheid en denkwerk, kun je nu al OBM worden. 

Kan ik de lessen downloaden naar mijn eigen laptop/device?

Je kunt de bijbehorende actiechecklists, mp3 en transcripties e.d. downloaden. Niet de video’s.

Wanneer start de opleiding?

We starten met een groep van maximaal 15 deelnemers op 4 september 2023. Zo loop je tegelijk op met andere mensen die óók OBM willen worden. Je gaat elkaar goed leren kennen tijdens de online groepsessies, wel zo fijn.

Wanneer zijn de 1-op-1 coachinggesprekken?

Per Masterclass zit de link naar mijn agenda erbij. Daarmee kun je jezelf direct voor die maand inplannen.

Kan ik in termijnen betalen?

Ja dat kan zeker. Je kunt in 2, 6 of 12 termijnen betalen. Ik reken daar niets extra’s voor. Als je na ons kennismakingsgesprek besluit mee te doen, kun je zelf aangeven in hoeveel termijnen je wilt betalen.

Kan ik meer 1-op-1 begeleiding/coaching krijgen?

Als je het gevoel hebt dat meer nodig hebt, dan is het uiteraard mogelijk om je coachsessies bijv te verlengen naar een uur. Is dat het geval, dan is éen mailtje naar mij genoeg (team@mirasaia.nl) en zal ik je vertellen wat hiervoor de investering gaat zijn. En plannen we natuurlijk meteen die sessies in.

Alles om je aan te melden

No-brainers (als je het mij vraagt) om mee te doen

 • We maken vooraf met elkaar kennis. Zo weet jij zeker dat deze opleiding is wat je zoekt/nodig hebt. En ook ik kan zien of het vak van OBM iets is wat jou echt blijer gaat maken.
 • Deze opleiding is volledig online, je bent dus geen tijd kwijt aan heen en weer reizen,
 • De investering van jouw tijd, inclusief het volgen van de Masterclass, de groepvragensessie én je 1-op-1 coaching + het implementeren van je kennis kost je maximaal 4 uur per maand,
 • Ik weet hoe fijn je het vindt om ‘billable’ te zijn, dus met de vorm van deze opleiding zal je weinig tijd kwijt zijn, waardoor je gewoon lekker je uren kunt schrijven en je klanten kunt helpen.

 

Investering voor een heel jaar

De investering is 4.000 Euro. Betaal je in één keer, geef ik je graag mijn boek erbij cadeau. 

 

Uiteraard mag je ook in termijnen betalen.

Dat kan in 2 termijnen (meteen voor je start 2.000 euro en in maart 2.000 euro). Het kan in 6 termijnen – dan betaal je 666,66 per maand.

Het kan in 12 termijnen, dan betaal je 333,33 per maand. Ik reken niets extra’s voor betalen in termijnen.

Je kunt via Ideal (of als je in België woont via Bancontact/MrCash) betalen. Is je betaling afgerond, dan ontvang je de factuur en een welkomstmail met uitleg over het hele jaar.

Belangrijk om te weten: Je houdt voor altijd toegang tot de Masterclasses. Je kunt er dus later altijd nog op teruggrijpen: heel waardevol!

Lijkt het je wat? Laten we met elkaar kennismaken!

We gaan vrijblijvend via Zoom met elkaar in gesprek. Jij kunt dan al je twijfels en vragen voorleggen. En we kunnen samen beslissen of de OBM-opleiding is wat je nodig hebt.

Ik heb voorafgaand wat korte vragen aan jou. Die kun je via deze link vinden.

Let op: je zit nog nergens aan vast! Dit gesprek is er juist voor bedoeld dat we eerst vrijblijvend kennismaken.

Heb je nog twijfels of vragen voorafgaand aan onze kennismaking?

Mail mijn team dan via team@mirasaia.nl. Ze helpen je graag!

“Met Mira’s enorme ervaring op het gebied van marketing- en sales wordt jouw werk niet alleen makkelijker, maar ook rendabeler.”

Linda Spaanbroek

Over mijn werk als haar OBM bij o.a. www.shiftacademy.nl.

Kennismaken?

Ik ga heel graag vrijblijvend via Zoom met je in gesprek.

Jij kunt dan al je twijfels en vragen voorleggen. En we kunnen samen beslissen of de OBM-opleiding is wat je nodig hebt.

Ik heb voorafgaand wat korte vragen aan jou. Die kun je via deze link vinden.

Let op: je zit nog nergens aan vast! Dit gesprek is er juist voor bedoeld dat we eerst vrijblijvend kennismaken.

Heb je nog twijfels of vragen?

Mail mijn team dan via team@mirasaia.nl. Ze helpen je graag!

“Mira heeft zo’n bak met ervaring dat je als VA gewoon blij bent als je weer eens met haar kunt sparren of als je gewoon mag luisteren naar haar slimmigheden die ze in de masterclass allemaal vertelt. Want dat zijn er een heleboel! Tussen neus en lippen door, worden allerlei tips vermeld waar je  direct mee aan de slag kunt.

Naast praktische tips kun je met Mira ook goed sparren of strategie, je tarief en hoe je als ondernemer zelf je uren kunt indelen.

Kortom, Mira staat voor kennis en kwaliteit is daarmee voor mij echt een topper.”

Caroline van Aart

Shift Office Support – www.shiftos.nl