Je hebt een accountant, maar wat ze voor je doet, snap je niet helemaal. Nouja, je snapt dat ze de aangifte voor je IB en OB doet, maar verder heb je geen idee hoe het bijvoorbeeld precies gesteld is met je omzet versus je netto inkomen. To be honest: je schaamt je een beetje best wel erg dat je dat niet weet. En je vindt het ook suf van jezelf dat je dat hele OB en IB eigenlijk totaal niet interessant vindt.
Dat je dat niet zulke boeiende stof vindt, is niet heel erg handig omdat je een bedrijf runt. Dat snap je heus wel en daarom probeer je elke keer weer die jaarrekening uit te pluizen en te begrijpen. En kijk je elke maand naar je saldo en wéét dat dat niet alles zeggend is en pak je vervolgens je kosten erbij… Maar vervolgens stop je er weer mee.
Je weet namelijk niet zo goed wat nou wat betekent op die jaarrekening. Je weet niet zo goed hoe het zit met je inkomen versus je kosten. En dus vraag je het nog eens aan je accountant. Die daar vervolgens een in jouw ogen redelijk onbegrijpelijke uitleg geeft én een factuur stuurt voor ‘advies’.
Je baalt als een stekker en toch ga je niet over naar een andere accountant die jou het inzicht geeft wat je verlangt. Je moppert er wel over, je denkt erover na, maar je doet niets.
Hoe komt het toch dat het zo lastig is om over te gaan op een andere accountant? Dat is omdat je het gevoel hebt dat – omdat jij er niet zoveel verstand van hebt – je afhankelijk bent van deze specialist.
En daar zit een misvatting: je hoeft niet tot op het bot te begrijpen wat je accountant doet en waarom ze het zo doet. Als je dat interessant vond, had je waarschijnlijk wel een ander vak gekozen ;-).
Je hoeft zelf geen halve accountant te zijn om toch bijvoorbeeld een goed inzicht te hebben in je maandelijkse inkomen en uitgaven.
Je hoeft de samenwerking met een accountant die voor elke losse vraag een factuur stuurt niet door te zetten.
Wat interessant is voor jou om te weten, is dat meer ondernemers dit euvel ervaren. Ze voelen zich een beetje dom (ik bijvoorbeeld, al bijna 14 jaar lang blijft het voor mij een blurry gebied alles rondom mijn aangiftes) en schamen zich ervoor.
Jij denkt dat je het echt allemaal moet snappen. Anders ben je geen echte ondernemer. Je hebt het gevoel dat je bij deze accountant moet blijven, want alleen al het idee dat je weer naar een nieuwe moet zoeken, geeft je stress. En dan moet je weer ‘toegeven’ dat je het allemaal niet helemaal snapt… Dus blijf je zitten waar je zit maar blijf je je onzeker voelen over je cijfers.
Grote kans dat je partner of ondernemers om je heen al hebben geopperd dat je eens moet overstappen naar een andere accountant. Dat kan ook zeker een goed idee zijn: er zijn een aantal accountants die bijvoorbeeld werken met inzichtelijke systemen die jou elke maand heel begrijpelijk laten zien wat je inkomsten en je kosten zijn. Die geen jaarrekening sturen omdat dat helemaal niet altijd noodzakelijk is. Zodat je daar ook niet met schaamrood op de kaken naar hoeft te turen (want dat wil de accountant immers altijd graag maar het blijft voor jou abracadabra).
Mocht je voelen dat dat écht is wat je wilt, kun je eens vragen aan een andere ondernemer met wie hij werkt en hoe bijvoorbeeld die maandelijkse overzichten eruit zien.
Maar waar het hier eigenlijk over gaat, is je schaamte over je onbegrip en/of desinteresse ten aanzien van cijfers. En vervolgens verlamming, omdat je wel een verlangen voelt naar een mooi maandelijks inzicht maar niet goed weet waar te beginnen.
Weet dat je niet de enige bent die hiermee zit. Ik heb er zelf mee geworsteld en een aantal van mijn klanten ook. Het heeft mij geholpen te weten dat ik niet de enige was.
Het hielp mijn klanten ook, ze schaamden zich wat minder. Wat er vervolgens voor zorgde dat ze op zoek gingen naar een andere accountant. Dat ging ook niet zomaar, ze bleven het lastig vinden, er werd tussendoor af en toe nog even gezucht en gesteund. Maar ze bleven in beweging, gingen met andere accountants in gesprek. En vonden los van elkaar – een beter passende accountant.