Margriet (niet haar echte naam) was met mij in gesprek over een gratis Virtuele Assistent match. Ze had het intakeformulier ingevuld en dat bekeek ik vooraf goed. Het leek erop alsof ze in de toekomstige VA een marketingexpert zocht. Iemand die alle social media voor haar zou gaan oppakken en ook haar websiteteksten zelf zou gaan aanpassen.

“Mira vroeg tijdens het intakegesprek heel erg door over waarom ik mijn social media wilde uitbesteden. Omdat ik amper zichtbaar was op LinkedIn en zij aangaf dat een VA geen heilig middel is die voor heel veel zichtbaarheid gaat zorgen. Ze was nogal confronterend, maar daardoor snapte ik wel goed dat ik last heb van ‘zichtbaarheidsangst’ en dat geen enkele VA me daarmee gaat helpen. Mira vroeg voorzichtig of ze me mocht vertellen over waarmee zij mij zou kunnen helpen en dat wilde ik graag horen.”

Ik vertelde Margriet over wat een Ondernemersfundament is en dat een VA valt onder de S van Support. De andere S’en zijn: Systemen, Selfcare, Structuur en Sales&Marketing. Over de laatste S vertelde ik dat ik er in geloof dat – als je je eigen ‘marketingstem’ hebt gevonden – het makkelijker uit te besteden is. Maar je weet pas wat je wilt delen via social media, als je jezelf durft te laten zien. Als je die zichtbaarheidsangst ziet voor wat het is.

“Ik wilde graag met Mira werken aan mijn hele Ondernemersfundament en dus ben ik gestart met het programma Bouw een stevig ondernemersfundament. Ik kreeg voor onze eerste online sessie een uitgebreide opdracht rondom marketing en mijn bedrijfsdoelen. Ook namen we onder de loep wat die gedachten rondom zichtbaar nou eigenlijk zijn. Dat was enorm helpend om aan de slag te gaan met het schrijven van mijn eerste blogs.”

Margriet zit op dit moment nog in het programma en experimenteert met blogs en columns. Elke week als we elkaar spreken, bekijk ik haar laatste schrijfsels. De VA komt er nog, maar het is eerst zaak dat ze zich compleet comfortabel voelt bij haar eigen uitingen. En meer gemak ervaart als ze die updates deelt met haar connecties op LinkedIn.

“Heel fijn dat Mira mijn meekijker, cheerleader en kritische sparringpartner is. De schrijfsels deel ik in onze gezamenlijke Dropbox en via Zoom bekijken we ze samen, zodat ik meteen zie waar ik wat kan aanscherpen. Mijn eerste update leverde veel likes op, maar, nog leuker: een gesprek met een potentiële klant!”

Heb jij ook last van zichtbaarheidsangst? Of geen idee waar je überhaupt over moet schrijven of een combinatie? Ik help je er graag bij in de vorm van mijn maatwerkprogramma Bouw een stevig Ondernemersfundament programma. Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend intakegesprek.