Leestijd: 2 minuten

Zichtbaarheidsangst

Zichtbaarheidsangst. Geen nieuwe afwijking op de DSM-dinges, nee, een zelfbedacht woord waar ik ook zelf een tijd last van had.

Zichtbaar zijn als ondernemer vond ik niet nodig. Ik verkeerde in de luxe positie dat klanten mij vanzelf vonden of via via klant werden. Dat werkte prima voor mij toen ik me nog puur en alleen als virtual businessmanager en virtual assistant per uur verhuurde zogezegd.

Op events van klanten vond ik het niet zo heel erg (understatement) om met de microfoon het podium op te klimmen en dan mezelf voor te stellen en te vertellen waar de lunch was enzo, om vervolgens in vliegende vaart achter mijn bureau achterin de zaal te verdwijnen. Zichtbaar zijn voor heel veel mensen tegelijkertijd? Mij niet gezien!

Ik schermde er ook mee, dat ik mijn klant moest laten shinen, zelf dus niet in de schijnwerpers moest gaan staan. 1 op 1 zichtbaar, no problem, maar meer dan 5 en ik stierf een zachte dood.

Tot het moment ik een verlangen voelde om met ondernemers 1 op 1 te gaan werken, aan hun strategie, sales en meer mezelf neer te zetten als sparringpartner. Oeps, zichtbaar zijn werd ineens handig, nodig, noodzakelijk. Want ik had er zooo’n enorme zin in, maar ja, dan moest ik dus nogmaals mezelf wel aan meer dan 1 laten zien… Anders zou níemand weten dat ik dit nu deed…

Laat ik nou al bijna 14 jaar ervaring hebben met marketing voor mijn klanten 😉 dus hoppa, ik ging ervoor. Met angst en beven en veel gedachten over iets vaker dan 1x per week posten op LinkedIn.

Ik ging naar 3x posten, OMG, gewaaagd!! (En ik mijn klanten met droge ogen uitleggen dat 5x per week echt wel kan op LI maar dat ging over hen hahaha).

Het werkte, ik stierf niet, ik kreeg meer leuke volgers en interessante connecties én klanten.

Ok… dan op naar meer posten. En zo ben ik nu 6 tot 7x per week op LinkedIn te vinden. En heb ik intussen dingen geleerd over de ondoorgrondelijke algoritmes van LinkedIn en weet ik dat die zichtbaarheidsangst echt een volkomen zelfbedacht fenomeen is.

Dat wist ik al, maar nu kan ik het staven met bewijzen hahaha.

Want er zijn maar heel weinig mensen in mijn berg aan connecties die mij elke dag voorbij zien komen. En die mij wel elke dag zien zeggen tot dusver blijmoedig: hee, wat leuk, ik zie elke iets interessants van jou!

En dus ga ik door, want je kunt me immers altijd ‘ontvolgen’. Dan behoud je wel de connectie maar zie je niet meer mijn posts. En dat geldt dus ook voor jou ondernemer out there. Zichtbaarheidsangst lijkt freaking echt, maar in het ‘echt’ valt het reuze mee.

Dus wanneer ga jij posten? En hoe vaak? Ik ben benieuwd. 🙂

De volgende stap kan zijn: lees mijn boek “De ontspannen ondernemer – rust in je hoofd en je bedrijf”

Je leest o.a. in dit boek:
✓ Hoe je meer tijd en ruimte krijgt, zodat je je beste ideeën eindelijk kunt uitvoeren.
✓ Wat een Ondernemersfundament nou eigenlijk is, welke pijlers je nodig hebt en hoe je dat zelf al kunt gaan neerzetten
✓ Hoe je de juiste mensen vindt om je te ondersteunen, zodat jij je kan focussen op wat er echt toe doet.
✓ Hoe je aan marketing kan gaan doen die wél bij jou past.