Leestijd: 3 minuten

Hoe kun je meer klanten helpen zonder overspannen te raken?

Als ondernemer kun je af en toe mijmeren over hoe je makkelijk meer klanten helpt. Want je hebt een supermooie dienst, maar je ziet niet goed voor je hoe je meer mensen kan helpen zonder dat je het nog drukker krijgt…

Een van de manieren om dit te bereiken is samenwerken met een Virtuele Assistent. Die kan je werk uit handen nemen, waardoor bij jou tijd vrij komt in je agenda. Dat is best handig als je meer mensen wilt helpen ;-).

Nog even wat een Virtuele Assistent (VA) is: Dat is een freelancer die jou online assisteert/ondersteunt. De term virtueel betekent dus zoveel als “in de virtuele wereld”. Het is niet nodig en niet gebruikelijk dat een VA letterlijk bij jou in je werkkamer of op je kantoor zit. Natuurlijk kunnen er live ontmoetingen zijn, maar het is niet nodig als je daar geen zin in hebt.

Een VA maakt jou het leven makkelijker én levert je meer klanten op. Of meer vrije tijd. Of iets anders waar je naar verlangt en wat nu telkens maar niet lukt, omdat je altijd alles zelf in je bedrijf doet. “Hoe kan iemand die mij geld kost geld, vrije tijd en/of meer klanten opleveren?” Ik hoor het je denken. Ik leg het je graag uit.

Simpel gezegd werkt dit omdat jouw uurtarief hoger ligt dan dat van een VA. Een VA die uitvoerend werk doet rekent een uurtarief ergens tussen de € 50 en € 60.

We gaan nu samen rekenen. Waarbij het uurtarief dat jij naar je klanten toe berekent overigens niet het uitgangspunt is. We gaan uit van je gewenste c.q. je eigenlijke uurtarief.

Aan de slag:

  • Pak pen en papier
  • Eventueel een rekenmachine
  • Beantwoord onderstaande vragen

Hoeveel weken per jaar zou je willen werken?
Bijv 40 weken

Hoeveel uur per week zou je willen werken? (Dat is alle tijd die je eigenlijk maximaal in je bedrijf wilt ‘zijn’, dus klanttijd, je administratie, het geregel van wat dan ook achter de schermen, bloggen, je inbox checken, enzovoorts)

Stel, je max is 30 uur per week

Je vermenigvuldigt nu het aantal weken maal het aantal uur per week:
40 x 30 = 1200

(Waarom 40 weken? Omdat ik er vanuit ga dat je 12 weken sowieso vrij wilt zijn, maar dat kan natuurlijk veel meer of minder zijn – neem dat dan mee in je berekening).

> Je zou dus per jaar 1200 uur willen werken

Welke omzet wil je draaien per jaar?
Bijv 110.000 euro per jaar

Je gaat nu je omzet delen door het aantal uren per jaar dat je zou willen werken: 80.000 / 1200 = 91,66

Dat is dus wat je waard bent per uur. Dit zijn – nogmaals – niet je declarabele uren – maar de uren die je per week wilt werken.
In dit rekenvoorbeeld is jouw tijd 91,66 per uur waard.

Deze rekensom geeft je een indicatie voor jouw te factureren uurtarief.

Daarnaast geeft het inzicht in hoe je – als jij werk gaat doen wat een VA doet – een dief bent van je eigen portemonnee. En dan heb ik het hier verder nog niet over hoeveel energie het kost om al die klusjes te doen die je waarschijnlijk niet eens leuk vindt om te doen.

Een VA doet dingen voor 50 euro per uur en is in de meeste gevallen ook nog eens sneller dan jij. In de tijd dat hij/zij bijvoorbeeld jouw inbox leegharkt, kun jij een intakegesprek voeren en een – ik noem maar wat – coachpakket aanbieden voor 3000 euro. Of lekker lanterfanten op de bank, in de wetenschap dat je na het chillen weer iets gaat doen in je bedrijf wat je wel leuk vindt.

Je ziet nu dat je dus vrij snel geld bespaart én je meer klanten kunt helpen. (Of meer vrije tijd kunt hebben). Tenzij jouw uurtarief onder dat van een VA ligt maar dan is het sowieso goed om daar nog eens goed naar te kijken.

Elke keer dat je de komende dagen bedenkt iets zelf te doen, bedenk dan wat je in dezelfde tijd had kunnen doen om je gewenste uurtarief te bereiken. Of wat je had gedaan als je wist dat je VA dit klusje van je overnam.

PS. Plan gerust een gesprek met mij in als je het gevoel hebt dat zo’n VA ook wel wat voor jou zou kunnen zijn. Ik match je namelijk graag gratis aan een goede. Hoe dat werkt, lees je hier: mirasaia.nl/mira-matcht

Wil je weten hoe ik jou kan helpen?
Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

De beste manier om erachter te komen of en hoe ik je kan helpen is door samen in gesprek te gaan.
Dat doe ik bij voorkeur via Zoom omdat we elkaar dan ook even aan kunnen kijken. Omdat ik vaak voor of met een klant aan het werk ben, is het fijn als we een afspraak inplannen.

Je kunt je gegevens via het formulier hier achterlaten. Of je appt me op (+31 (0)6 48 44 33 01) of mailt naar mira@mirasaia.nl. Ik reageer meestal binnen 2 werkdagen. Graag tot snel!

Jouw contactgegevens gebruik ik alleen om contact met je op te nemen. Meer info? Bekijk mijn privacybeleid hier.