Leestijd: 2 minuten

Het verschil tussen een Online Business Manager (OBM) en een Virtueel Assistent (VA)

Vraag je je af of je een Virtuele Assistent (VA) of Online Business Manager (OBM) moet inhuren? Misschien weet je niet eens wat het verschil is… Daarom dit blog (1 van 2), waarin ik inzoom op de verschillen.

Focus Een OBM is – om het even sjiek te zeggen – een virtuele Chief Operations Officer. Zij richt zich op het hele systeem rondom een project, op het geheel. Ze zal de grote waarom- en hoe-vragen met jou aanpakken. En waar nodig onderzoeken wat er moet gebeuren. Zij houdt hiermee focus op elke taak/to do in jouw bedrijf. Een VA heeft als focus om de opdrachten die er liggen binnen een vastgestelde tijd af te ronden.

Benadering Een VA en OBM benaderen jouw bedrijf anders. Een VA volgt in de regel graag instructies op en zorgt er met een vast schema voor dat er aan jouw behoeften wordt voldaan. Een OBM is er niet alleen om te voldoen aan de behoeften die je vertelt. Ze ziet ook de zakelijke behoeften waarvan je misschien niet wist dat je ze had. De OBM denkt altijd aan het grote geheel, terwijl de VA ‘gewoon de klus klaart’. Als je een duidelijke lijst met taken en instructies hebt, heb je misschien gewoon een VA nodig. Als je op zoek bent naar een fijne structuur, de juiste systemen, een heldere strategie en planning, past een OBM beter bij je.

Verantwoordelijkheid De gemiddelde VA is een doener. Je moet eigenlijk precies weten wat je wilt van je VA, zodat je instructies kunt geven en duidelijke verwachtingen kunt scheppen. OBM’s zijn planners en organisatoren. Zij gaan met jou in gesprek om de behoeften van jou en je business vast te stellen. Ze maken een haalbare planning en gaan samen met jou aan de slag om je doelen te bereiken. Een VA is alleen verantwoordelijk voor dat wat op haar bordje ligt. Een OBM is verantwoordelijk voor het bepalen van wat er op ieders bord komt. Jouw OBM kan delegeren aan andere teamleden die gespecialiseerd zijn in specifieke taken. Ze kan er ook voor zorgen dat campagnes worden uitgevoerd en helpen bij het bepalen van de volgende stappen voor jouw bedrijf. Een VA daarentegen is doorgaans verantwoordelijk voor het voltooien van taken. Haar verantwoordelijkheid is het halen van deadlines en het volgen van een strategie die jij hebt uitgestippeld.

Twijfel je of je een VA of een OBM nodig hebt?

Dan is het handig om je deze dingen af te vragen:
> Heb je ondersteuning nodig om ‘gewoon’ dingen te laten draaien?
> Heb je hulp nodig bij de strategie van je bedrijf?
> Ben je bereid om gedetailleerde instructies te geven en manager te zijn of ben je meer gefocust op het uit de ‘zooi’ blijven?

Als je het niet zeker weet, help ik je graag bij je afweging. Het is soms lastig om in je eentje te zien en te begrijpen wat je echt nodig hebt. Stuur me een bericht via WhatsApp op 06.48.44.33.01 of mail me via mira@mirasaia.nl.

Wil je weten hoe ik jou kan helpen?
Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

De beste manier om erachter te komen of en hoe ik je kan helpen is door samen in gesprek te gaan.
Dat doe ik bij voorkeur via Zoom omdat we elkaar dan ook even aan kunnen kijken. Omdat ik vaak voor of met een klant aan het werk ben, is het fijn als we een afspraak inplannen.

Je kunt je gegevens via het formulier hier achterlaten. Of je appt me op (+31 (0)6 48 44 33 01) of mailt naar mira@mirasaia.nl. Ik reageer meestal binnen 2 werkdagen. Graag tot snel!

Jouw contactgegevens gebruik ik alleen om contact met je op te nemen. Meer info? Bekijk mijn privacybeleid hier.