Alhoewel ik intussen heel goed begrijp hoe het werkt met gedachten die van alles aan emoties triggeren, neemt dit niet weg dat ik nog steeds af en toe ‘ouderwets de zenuwen’ kan krijgen. Echt zo zenuwachtig worden als vroeger voor een examen. 

Hartkloppingen, klamme handen, te vaak naar de wc moeten, te snel ademhalen en vooral de stem in mijn hoofd die dingen roept als: “je kan dit niet, je gaat falen, je gaat jezelf volledig voor lul zetten, etcetera” heel serieus nemen. 

Het gebeurt me nu af en toe als ik denk aan het nieuwe programma wat ik ga draaien. Waar ik zoveel zin in heb maar tegelijkertijd ook loeispannend vind. 

Maar nu voelde ik me ineens Heel Erg Zenuwachtig. Het is al bijna donderdag en ik kon gewoon niet meer werken. Mijn handen gleden letterlijk over mijn toetsenbord heen. Ik hoorde alleen maar de stem in mijn hoofd die dingen riep als “Falen ga je! Al je klanten gaan zich afvragen waarom ze jou ooit hebben ingehuurd, je kan dit NIET” enzovoorts, enzovoorts. 

Mijn hart klopt bij vlagen letterlijk in mijn keel, ik loop iets vaker dan normaal naar de wc en ik had het idee in een slechte film terecht gekomen te zijn. 

Totdat ik besefte dat hier het Special Effects Department me volledig in mijn greep heeft. Ik heb onzekere gedachten die compleet met alle effecten en gevoelens over mij worden uitgestort en ik ga er volledig in mee. 

Logisch, want zo werkt het systeem. We hebben gedachten, ons bewustzijn gooit er gevoel en emoties overheen en wat we voelen is niet meer herkenbaar als ‘slechts’ een gedachte. De gedachte voelt echt en wat we voelen lijkt te maken te hebben met iets dat buiten ons gebeurt. In dit geval lijkt dat de aankomende eerste Mastermind-dag te zijn. 

Terwijl mijn gevoel niet veroorzaakt wordt – niet veroorzaakt kan worden – door iets buiten mij. Ik ervaar altijd alleen mijn eigen gedachten. 

Elke keer als ik me dat realiseer word ik rustiger. Ik blijf het wel hilarisch vinden want ik kijk eigenlijk vanaf de zijlijn naar de film die ik zelf heb verzonnen in mijn hoofd. Ik kijk wel met bewondering voor de special effects, want ze sleuren me af en toe heerlijk mee. En ik pak er nog wat popcorn bij. 

Waar word jij zenuwachtig van?