Leestijd: 2 minuten

De weg naar de hel

Het tegeltje staat in de kast in mijn werkkamer met daarop: “De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen”. Het komt uit een van de mooiste boeken die ik ooit las van Carlos Ruiz Zafon – De schaduw van de wind. Het betekent zoiets als dat je als mens (ondernemer) vol goede voornemens bent, maar dat er aan het eind van de dag/week/maand niet is gebeurd wat je van plan was.

De meeste ondernemers zitten vol met ideeën, plannen, inspiratie en actielust. En toch voer je vaak niet uit waar je zin in had. Of doe je niet wat je vanochtend nog het beste leek om vandaag te doen.

Dat komt omdat je hoofd altijd helemaal vol zit. Niet alleen met al je plannen, maar ook met vragen over hoe je een idee het beste kan uitvoeren. Dat betekent dat je naast doe-tijd als ondernemer ook denk-tijd nodig hebt. En dat betekent dus ook dat je die denktijd in moet plannen. En dat is voor veel ondernemers lastiger dan ze in eerste instantie denken. Zo ook bij mijn klant Rutger (niet zijn eigenlijke naam).

“Ik heb veel te veel ideeën. En die ideeën zijn vaak groter dan vooraf ingeschat, waardoor ik structureel een plannings- en tijdsprobleem heb. Doordat ik veel te veel zelf doe, omdat ik geen tijd heb (maak) om te bedenken hoe het anders zou kunnen, stroomt mijn hoofd over.”

Rutger werkte al met een Virtuele Assistent en sindsdien had hij meer ruimte in zijn agenda. Toch lukte het hem niet om ‘denktijd’ in zijn agenda te krijgen.

De vrijgekomen tijd zat toch altijd meteen weer vol…”

Zoals bij iedere ondernemer startte ik in het programma Bouw een stevig Ondernemersfundament met het onder de loep nemen van zíjn ondernemersfundament. Ik zag al snel dat structuur in zijn agenda Rutger zou helpen om meer denktijd te krijgen.

Omdat het belangrijk is dat de structuur in je agenda past bij wie je bent en hoe je het liefste werkt, vroeg ik Rutger wat zijn ideaalplaatje met betrekking tot zijn agenda was. Dat wist hij meteen.

“Ik werk het liefst de ene week met en voor klanten en de andere week wil ik doen waar ik zin in heb. Dat wil ik al jaren, maar ik merkte dat die ene week voor mezelf toch altijd volsloop met allerhande klusjes, waardoor ik nog steeds vaak dingen deed waar ik geen zin in had.

Ik adviseerde Rutger om blokken te plannen waar hij mee kan schuiven. Dit zorgt ervoor dat zijn planning niet te strak wordt. Ik merkte namelijk dat Rutger niet goed tegen een te strakke planning kan. Er moet dus altijd ruimte in zijn agenda blijven om aanpassingen te doen.

Die blokken werken echt heel goed! Soms komt er een spoedvraag van een klant tussendoor. Dan verschuif ik mijn eigen blok naar een ander moment. Met blokken werken werkt voor mij echt heel goed. En ik heb nu eindelijk voldoende denktijd en tijd voor de dingen die ik graag doe. Zonder dat ik mijn klanten tekort doe.”

Zorg dus dat er voldoende ruimte voor denktijd in je agenda zit. En plan deze tijd op een manier die bij je past. Dat kan op vaste momenten in de week zijn of maak – zoals Rutger – gebruik van blokken.

En wil je dat ik eens meedenk over het inrichten van jouw agenda of over de 4 andere S’en van het ondernemersfundament (Support, Systemen, Selfcare Sales & marketing) kijk dan eens of het maatwerk-programma Bouw een stevig Ondernemersfundament iets voor je is.

Weet je niet zeker wat het beste bij jou en je bedrijf past?

Of wil je gewoon sowieso eerst even overleggen met mij? Dat kan. Neem gerust contact met me op. Laat hieronder je gegevens achter, dan mail ik je binnen 2 werkdagen. En plannen we een vrijblijvend gesprek via Zoom in, tot snel!

Jouw contactgegevens gebruik ik alleen om contact met je op te nemen. Meer info? Bekijk mijn privacybeleid hier.