Leestijd: 2 minuten

Wat is een ondernemers-fundament?

Dit artikel is een superkorte versie en uitleg van wat een ondernemersfundament is. De lange uitleg vind je in mijn e-book op deze pagina. Je kunt het meteen lezen, zonder je mailadres achter te laten.

Bekijk ook zeker de korte animatiefilm op de homepage (even naar beneden scrollen) over wat een Ondernemersfundament is en wat het voor jou en jouw bedrijf kan doen.

Als ondernemer kun je niet zonder een goed “Ondernemersfundament”. Met een fundament onder jouw bedrijf, staat het letterlijk als een huis. Wat ik met een ondernemersfundament bedoel, leg ik uit in dit artikel.

Een goed ondernemersfundament bestaat altijd uit deze 5 S’en:

  • Structuur
  • Sales & Marketing
  • Selfcare
  • Systemen
  • Support

Structuur
Structuur houdt in dat alles in je bedrijf volgens een bepaald patroon gaat. Dat dingen op dezelfde plek zijn opgeslagen. Of dat je bijvoorbeeld op bepaalde dagen áán je bedrijf werkt in plaats in je bedrijf.

Sales & Marketing
Sales en Marketing gaat over wat je verkoopt. En ook hoe je dat verkoopt. Veel ondernemers verkopen op een manier die niet bij hen past, zodat ze dat lastig vinden.

Marketing gaat over jouw online en offline zichtbaarheid, jouw manier om de juiste klanten naar je toe te trekken.

Selfcare
Dit is zelfzorg, het op tijd je rust pakken, goed voor de innerlijke mens zorgen, leuke dingen doen, sporten. Alles wat hoort bij het goed voor jezelf zorgen, dus ook een stukje mindset. Je hebt immers maar 1 lijf en jij als ondernemer bent meestal de enige die het bedrijf ‘draagt’. Als jij omvalt, betekent dat vaak je hele bedrijf wankelt of ook omvalt.

Support
Support betekent alle ondersteuning binnen jouw bedrijf maar buiten jouw vak. Dus een goede webbouwer, de juiste accountant, een betrouwbare Virtuele Assistent enzovoorts. En ook dus iemand die het praktische werk uit handen neemt, iemand die net zo minutieus en klantvriendelijk is als jij. Of iemand die zegt: “ga vandaag die content maken, die wil ik eind van de dag gewoon hebben.”

Systemen
Systemen maken je bedrijf eenvoudiger en daarmee bespaar je jezelf tijd en energie. Het is handig om de juiste systemen op de juiste plek te hebben.

Je wil niet dat je je mail heel de tijd meteen beantwoordt. Maar je vindt wel dat mensen geïnformeerd moeten worden. Dus daar moet je iets mee doen. En er is zoveel meer te automatiseren, zonder dat je het persoonlijke contact verliest.

Waarom is het zo belangrijk dat je een goed ondernemersfundament hebt?
Als je fundament op orde is, wordt jouw volle ondernemershoofd een stuk rustiger. En een rustiger hoofd maakt weer dat jij je eigenlijke vak – of je nou coach, trainer, consultant of therapeut bent – nog beter kan doen.

Er ontstaat daardoor weer ruimte voor nieuwe plannen. Voor het ontwikkelen van een training. Of het schrijven van een boek. Of wat dan ook waar jij zin in hebt.

Herken je dat je ook een vol ondernemershoofd hebt?

Lees of beluister dan mijn e-book ‘Dat volle ondernemershoofd – Hoe het komt dat er altijd zoveel te doen is‘ (Je hoeft geen e-mail adres achter te laten om toegang tot het e-book te krijgen).

En wil je dat jouw Ondernemersfundament niet meer rammelt? Kijk dan hier hoe ik je kan helpen: https://mirasaia.nl/bouw-een-stevig-ondernemersfundament/

Zal ik met je meedenken?

Wil je je werk goed kunnen uitvoeren, je lekker voelen in jouw bedrijf, dan is er overzicht nodig. Dat krijg je als jouw Ondernemersfundament op orde is. Dan kun jij je echte werk doen. Datgene doen waar jij goed in bent. Dan komt er vervolgens die rust en focus waar je zo naar verlangt.

Om dit voor elkaar te krijgen is vaak lastiger dan je denkt. Ik help je er graag bij! In de vorm van Mira’s Magazine: 1 tot 2 keer per maand de nieuwste podcast, een superpraktische tip én een blog of vlog waar je écht wat aan hebt.

Laat hieronder je naam en mailadres achter, dan krijg je vanzelf de eerstvolgende mail in je inbox. Afmelden kan heel eenvoudig, via de link onderaan de e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met je gegevens. Meer info? Bekijk mijn privacybeleid hier.