Leestijd: 2 minuten

Waarom selfcare zo verdomd belangrijk is

Als je me het mes op de keel zet, zou ik zeggen dat selfcare de allerbelangrijkste pijler is van jouw ondernemersfundament. Omdat je – als jij niet goed voor jezelf zorgt – een belabberde ondernemer bent.

Als jij altijd te hard, te lang, te vaak werkt bijvoorbeeld, steven je af op een dikke burn-out. Als jij altijd je klanten laat voorgaan, waardoor je zelden of nooit aan je bedrijf werkt, zien jouw nieuwe plannen nooit het levenslicht. Waardoor je chagrijnig gaat worden. Want de meeste ondernemers zijn ook ondernemer vanwege het feit dat je jezelf wilt blijven ontwikkelen. Dat je telkens mooie nieuwe dingen bedenkt waarmee jij jouw klanten weer nog beter kunt helpen.

Als consultant, trainer, coach, therapeut sta jij vaak klaar en aan voor anderen. Als je dat te lang doet, zonder jezelf in acht te nemen om het even heel mooi te zeggen, ga je eraan onderdoor.

De metafoor van het zuurstofmasker in het vliegtuig is mij jaren geleden verteld en die is altijd blijven hangen. Je krijgt de instructie éérst die bij jezelf op te zetten. Dan pas die van je kind, hulpbehoevend ander iemand die naast je zit. Als jij immers die zuurstof niet krijgt, val je om. En kan je helemaal niemand meer helpen.

Goed voor jezelf zorgen kun je in allerlei smaken en formaten vinden. Het is heel persoonlijk wat jou helpt om te ontspannen. Om even jezelf los te koppelen van je bedrijf, van je dagelijkse beslommeringen. Zo heb ik het nodig om de honden uit te laten. Los van het feit dat zij daar ook blij van worden, helpt het mij enorm om de dag te starten met een wandeling. En sluit ik mijn werkdag rond 17u af met een lange wandeling waarbij ik echt mijn hoofd leeg maak.

Ik vind het uitermate prettig om ook tussen de middag een wandeling te maken én om op mijn gemak te kunnen lunchen. Lang had ik 1,5 uur pauze, tegenwoordig neem ik 2 uur pauze. Waardoor ik voor alles alle tijd heb. En natuurlijk ga ik weleens ‘eerder’ aan het werk, maar het blok pauze staat er en alleen al van het idee word ik rustig.

Ga na wat voor jou werkt, wat jou tijdens de werkdag ontspant. En vertel het ons ter inspiratie!

Zal ik met je meedenken?

Wil je je werk goed kunnen uitvoeren, je lekker voelen in jouw bedrijf, dan is er overzicht nodig. Dat krijg je als jouw Ondernemersfundament op orde is. Dan kun jij je echte werk doen. Datgene doen waar jij goed in bent. Dan komt er vervolgens die rust en focus waar je zo naar verlangt.

Om dit voor elkaar te krijgen is vaak lastiger dan je denkt. Ik help je er graag bij! In de vorm van Mira’s Magazine: 1 tot 2 keer per maand de nieuwste podcast, een superpraktische tip én een blog of vlog waar je écht wat aan hebt.

Laat hieronder je naam en mailadres achter, dan krijg je vanzelf de eerstvolgende mail in je inbox. Afmelden kan heel eenvoudig, via de link onderaan de e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

Natuurlijk ga ik zorgvuldig om met je gegevens. Meer info? Bekijk mijn privacybeleid hier.