Leestijd: 2 minuten

Ontspannen ondernemen: bouwen aan een stevig fundament

Heb je ooit het gevoel gehad dat je als ondernemer constant aan het rennen bent, zonder echt vooruit te komen? Dat je bedrijf als een wankel huis voelt, waarbij je bang bent dat het elk moment kan instorten? Ik ken dat gevoel maar al te goed. Maar gelukkig heb ik ontdekt dat er een oplossing is: een stevig ondernemersfundament.

Het begint allemaal met structuur. Door een goede organisatie en overzicht te creëren, zorg je ervoor dat alle belangrijke zaken op de juiste plek zijn opgeslagen. Dit maakt het makkelijker om te zien wat er moet gebeuren en om efficiënt te werken. Daarnaast is het ook belangrijk om vaste werkdagen in te plannen, zodat je niet constant aan het multitasken bent. (Want dat vraagt keiveel ruimte en energie van je hoofd, terwijl die waarschijnlijk al heel vol zit…)

Een stevig fundament bestaat niet alleen uit structuur. Ook sales & marketing zijn essentieel. Het gaat erom dat je op de juiste manier verkoopt, op een manier die bij jou past en die de leukste klanten naar je toe trekt. Want laten we eerlijk zijn: werken met leuke klanten maakt het ondernemen een stuk toffer en meer ontspannen.

Een ander belangrijk aspect van een stevig fundament is selfcare, oftewel goed voor jezelf zorgen. Als ondernemer ben je vaak geneigd om altijd maar door te gaan en jezelf op de laatste plaats te zetten. Maar juist door goed voor jezelf te zorgen, door voldoende rust te nemen en je energie op peil te houden, kun je het beste uit jezelf halen en daarmee ook uit je bedrijf.

Daarnaast is support van groot belang. Niemand kan alles alleen en het is dan ook verstandig om hulp in te schakelen op gebieden waar je zelf minder kennis of ervaring hebt. Denk bijvoorbeeld aan een goede accountant, een prettige webdesigner of een virtuele assistent. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat jij je kunt focussen op waar je goed in bent, terwijl anderen jou ondersteunen op andere vlakken.

Tot slot zijn systemen cruciaal voor een stevig fundament. Door efficiënte systemen te implementeren, kun je je bedrijf eenvoudiger maken en bespaar je kostbare tijd en energie. Hierdoor ontstaat er ruimte voor nieuwe plannen en ideeën, of gewoonweg meer tijd om te ontspannen en te genieten.

Dus, als je als ondernemer graag ontspannen wilt werken en wilt bouwen aan een stevig fundament voor je bedrijf, dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan structuur, sales & marketing, selfcare, support en systemen.

Neem de tijd om aan deze vijf S’en te werken en je zult merken dat je bedrijf als een goed geoliede machine gaat draaien.

De volgende stap kan zijn: lees mijn boek “De ontspannen ondernemer – rust in je hoofd en je bedrijf”

Je leest o.a. in dit boek:
✓ Hoe je meer tijd en ruimte krijgt, zodat je je beste ideeën eindelijk kunt uitvoeren.
✓ Wat een Ondernemersfundament nou eigenlijk is, welke pijlers je nodig hebt en hoe je dat zelf al kunt gaan neerzetten
✓ Hoe je de juiste mensen vindt om je te ondersteunen, zodat jij je kan focussen op wat er echt toe doet.
✓ Hoe je aan marketing kan gaan doen die wél bij jou past.