Leestijd: 2 minuten

Kan een VA te vroeg in je bedrijf komen?

Regelmatig spreek ik ondernemers die zich afvragen of het al tijd is voor een VA of niet. Of dat zo iemand misschien te vroeg komt. Te vroeg een virtuele assistent aan je bedrijf verbinden kan in mijn ogen niet. Tenzij je omzet zo laag is dat je zelf net kunt rondkomen, dan is het wel te vroeg. (En als je écht een zodanig rammelend ondernemersfundament hebt, dat de VA noch jij precies weet wat er allemaal te doen is).

Maar in alle andere gevallen is een goede VA (*) altijd een aanwinst voor jou, je bedrijf en de rust in je hoofd. Elke ondernemer heeft taken in zijn of haar business die prima door een ander gedaan kunnen worden. (Als je inspiratie wilt over wát je zou kunnen uitbesteden, kun je deze PDF downloaden, je hoeft er geen mailadres voor achter te laten).

Als je – ook wanneer je een startende ondernemer bent – jezelf aanwent om zaken uit te besteden heb je daar nu en op de lange duur profijt van. Want je kunt niet alles zelf. Letterlijk niet. Je bent niet goed in een heleboel dingen. Je hoofd mag ruimte houden om je met je eigenlijke vak bezig te houden. En daar komt die VA dus om de hoek kijken.

Met een VA aan je zijde komen er ook processen van alles, er worden stappenplannen gemaakt. In elk bedrijf, hoe ‘groot’ of ‘klein’ ook (tussen aanhalingstekens, want het zijn relatieve begrippen) zijn er altijd terugkerende things to do. Zijn er altijd processen, hoe klein soms ook, die zo in een stappenplan gegoten kunnen worden.

Zoals bijvoorbeeld in mijn bedrijf als een ondernemer contact opneemt omdat ze gratis gematcht willen worden aan een VA, treedt er een stappenplan in werking. Dat had ik al voor mezelf gemaakt, toen ik alles nog alleen deed. Omdat ik zo niet elke keer hoefde te bedenken wat ik moest mailen. En nu kan ik het daardoor ook heel makkelijk aan mijn VA vragen.

Op deze manier kan ik bijvoorbeeld meer tijd aan het schrijven van blogs besteden of het maken van video’s of wat dan ook.

Hopelijk zie je nu ook dat het nooit te vroeg is voor een VA.

Wil je weten of er een geschikte VA voor jou is? Ik ga er graag vrijblijvend met je over in gesprek. Ook geef ik altijd eerlijk aan of je er écht wel aan toe bent of niet.

(*) Over wat een goede VA in mijn ogen betekent schrijf ik later nog eens, want een VA is ook vooral een heleboel niet.

Weet je niet zeker wat het beste bij jou en je bedrijf past?

Of wil je gewoon sowieso eerst even overleggen met mij? Dat kan. Neem gerust contact met me op. Laat hieronder je gegevens achter, dan mail ik je binnen 2 werkdagen. En plannen we een vrijblijvend gesprek via Zoom in, tot snel!

Jouw contactgegevens gebruik ik alleen om contact met je op te nemen. Meer info? Bekijk mijn privacybeleid hier.