Leestijd: 2 minuten

Een VA is niet jouw sparringpartner

Een VA is geen sparringpartner. Echt niet. Ik spreek veel ondernemers die van een koude kermis thuiskwamen. Want ze kregen niet wat ze verwachtten van de samenwerking. Omdat ze zelf dachten dat de VA als sparringpartner zou gaan fungeren. Of de VA in kwestie bood zichzelf zo aan.

De gemiddelde VA is een doener, een supporter in hart en nieren. Die doet graag wat er nodig is voor jou als ondernemer. Ze hebben vaak een secretariële achtergrond of komen uit de zorg en zijn kneiterbelangrijk voor ons als ondernemer! Laat ik dat even voorop stellen.

Alleen kan bijna geen enkele VA fungeren als jouw sparringpartner, businessbuddy of whatever. Omdat de kennis ontbreekt. Omdat de ervaring er nog niet is. Omdat ze dat vaak simpelweg niet in hun ondernemersprofiel hebben ‘zitten’.

Het is voor zowel de VA als de ondernemer in kwestie niet leuk als een samenwerking start op basis van dit misverstand. Als VA voel je je tekort schieten, ga je misschien twijfelen aan je talenten. Als ondernemer voel je je bekocht omdat je niet krijgt wat je zoekt.

Wil je iemand met wie je altijd kunt sparren, die jou wijst op andere marketingtechnieken, die meedenkt over de juiste systemen enzovoorts, dan heb je veel meer aan een OBM – een zogenaamde Online Business Manager.

Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord, ook al is het een term die nu ruim 10 jaar in Nederland rondgaat. We kunnen ook zeker discussiëren of deze term de lading dekt, maar voor het gemak hou ik ‘m aan.

Een OBM is iemand met helicopterview én oog voor detail. Iemand die niet bang is je tegen te spreken of je aan te sporen. De gemiddelde OBM heeft veel levens- en werkervaring en een soort van coachende houding naar de ondernemer toe.

Hij of zij denkt mee op alle niveaus én zorgt ervoor dat het vervolgens wordt uitgevoerd. Ik noem mijn eigen online business manager ook wel ‘mijn tweede hoofd’.

Een OBM is – om het even sjiek te zeggen – een virtuele Chief Operations Officer. Zij richt zich op het hele systeem rondom een project, op het geheel. Ze zal de grote waarom- en hoe-vragen met jou aanpakken. En waar nodig onderzoeken wat er moet gebeuren. Zij houdt hiermee focus op elke taak/to do in jouw bedrijf. Een VA heeft als focus om de opdrachten die er liggen binnen een vastgestelde tijd af te ronden.

Twijfel je of je een VA of een OBM nodig hebt?

Dan is het handig om je deze dingen af te vragen:

  • Heb je ondersteuning nodig om ‘gewoon’ dingen te laten draaien? Dan is een VA handig.
  • Heb je hulp nodig bij de strategie van je bedrijf? Denk dan eens aan een OBM.
  • Ben je bereid om gedetailleerde instructies te geven en manager te zijn? Schakel hulp in van een VA.
  • Ben je meer gefocust op het uit de ‘zooi’ blijven? Een OBM kan het antwoord zijn.

Twijfel je over wat je nodig hebt? Neem dan vrijblijvend contact met me op, ik help je graag aan de juiste support.

Wil je weten hoe ik jou kan helpen?
Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

De beste manier om erachter te komen of en hoe ik je kan helpen is door samen in gesprek te gaan.
Dat doe ik bij voorkeur via Zoom omdat we elkaar dan ook even aan kunnen kijken. Omdat ik vaak voor of met een klant aan het werk ben, is het fijn als we een afspraak inplannen.

Je kunt je gegevens via het formulier hier achterlaten. Of je appt me op (+31 (0)6 48 44 33 01) of mailt naar mira@mirasaia.nl. Ik reageer meestal binnen 2 werkdagen. Graag tot snel!

Jouw contactgegevens gebruik ik alleen om contact met je op te nemen. Meer info? Bekijk mijn privacybeleid hier.