Leestijd: 2 minuten

Het kan anders tussen ondernemer en VA

Sinds 2011 match ik ondernemers aan een Virtuele Assistent. Destijds was de term gloednieuw en onbekend en koppelde ik dan ook vaak de állereerste VA aan iemand. Wanneer je start met een supporter in je bedrijf, ga je een hele ontwikkeling door. (Daarover later nog eens een blog).

Fast forward naar nu: ik match ondernemers regelmatig aan een tweede of derde VA. Niet altijd omdat het team uitbreidt, maar omdat de samenwerking niet gaat zoals de ondernemer wil dat het gaat:

  • Er wordt niet duidelijk gecommuniceerd met alle gevolgen van dien.
  • De ondernemer heeft het gevoel dat ze altijd toch zelf aan álles moet denken waardoor de gewenste rust ver te zoeken is.
  • De VA lijkt de kantjes er vanaf te lopen waardoor de ondernemer dingen zelf gaat doen.

En zo kan ik nog meer dingen opnoemen die er gebeuren en waar zowel de ondernemer als de VA niet blij mee zijn.

Vanuit het ondernemersperspectief hoor ik tijdens het matchgesprek opmerkingen als:

  • “Ze is heel erg aardig, daarom wilde ik er niet mee stoppen.”
  • “Ik zag zo op tegen het vinden van een andere VA.”
  • “Het idee alleen al dat ik wéér iemand alles moet uitleggen over mezelf, mijn systemen en bedrijf hield me tegen om de samenwerking te stoppen.”

Allemaal redenen die je redelijk zou kunnen noemen én waar je jezelf enorm tekort mee doet. Want je werkt met een VA samen om ontzorgd te worden, om niet alles zelf te doen, om niet overal zelf bij stil te hoeven staan.

Het is een zakelijke overeenkomst die je aangaat, juist met een freelancer, zodat je ook makkelijker afscheid kunt nemen. Immers: heb je iemand in dienst, komen er allerlei andere regels bij kijken.

Het interessante is dat – zodra de ondernemer het gesprek aangaat met de VA – er meestal met herkenning en berusting wordt gereageerd. Want een samenwerking die niet soepel verloopt, is – ook als je online werkt – merkbaar, voelbaar en zichtbaar. Voor alle partijen.

Ben jij een VA die dit aanvoelt? Ga het gesprek aan met je klant. Misschien kun je de zaken anders aanpakken, misschien is het beter voor jullie beiden te stoppen.

Ben jij de ondernemer die om de hete VA-brij heen draait? Misschien vind je het prettig om eerst te weten dat er een nieuwe VA ‘voor je klaar staat’. Laat je door mij (gratis) matchen en met een beetje mazzel kan jouw huidige VA de nieuwe ook nog inwerken.

Ga op z’n minst het gesprek aan, hoe lastig je dat ook vindt. Dan zorg je goed voor jezelf én kan het alleen maar beter worden.

Weet je niet zeker wat het beste bij jou en je bedrijf past?

Of wil je gewoon sowieso eerst even overleggen met mij? Dat kan. Neem gerust contact met me op. Laat hieronder je gegevens achter, dan mail ik je binnen 2 werkdagen. En plannen we een vrijblijvend gesprek via Zoom in, tot snel!

Jouw contactgegevens gebruik ik alleen om contact met je op te nemen. Meer info? Bekijk mijn privacybeleid hier.