“Ik vind het heel leuk om zelf te doen.”

Een enorme valkuil als je het mij vraagt. Voorbeeld uit de praktijk: een ondernemer die mensen helpt te stoppen met een gezond gewicht te bereiken maar die het heel leuk vindt om te tweaken in zijn mailingsysteem. Daar is hij – laten we hem Hans noemen – zomaar 2 dagen per week mee bezig.

We waren samen aan het werk tijdens zijn Strategie- en Doedag en ik liet hem invullen hoeveel tijd hij per week aan welke taken kwijt was.

2 dagen tweaken: ik was in shock. Hans gelukkig ook.

In die 2 dagen had hij zomaar een aantal mensen kunnen helpen aan een gezondere levensstijl. En dat had hij niet gedaan.

Hans had zitten rommelen in de workflows: werk wat gemakkelijk door een VA gedaan had kunnen worden. Misschien was een overleg nodig geweest, zodat hij had kunnen aangeven wat hij veranderd wilde hebben. Maar dat was het dan geweest.

Had Hans úren andere dingen kunnen doen. Levensveranderende zaken, zoals iemand helpen gezonder leven…

Herkenbaar? Ik vermoed van wel. En het is niet erg he, met jou vele ondernemers die van alles achter de schermen zo leuk vinden om zelf te doen. Maar ik vind het zonde, omdat je in die tijd niet doet waar jij hier eigenlijk voor op aarde bent om het even dramatisch te zeggen.

Je bent ook niet de eerste ondernemer die overspannen hiervan wordt of wiens kinderen klagen over gebrek aan aandacht thuis. Dat zie ik helaas ook vaak gebeuren.

Dus kijk kritisch naar wat je allemaal heel leuk vindt om te doen maar wat helemaal niet bij jou thuis hoort. En ga eens wat anders doen als je vrij bent. Want wees eens eerlijk: besteed jij je vrije tijd ook daadwerkelijk als vrije tijd? Of check jij, terwijl je cupcakes bakt met je kinderen of buiten wandelt met de hond je smartphone op nieuwe e-mail? Is de stapel romans naast je bed groter dan vorige maand?

Ik ben benieuwd! 😉