Ken je dat geluid van de afzuigkap? Het is typisch zo’n aanwezige toon die – zodra je dat ding uitzet of als iemand het voor je doet – ineens in je bewustzijn komt. Daarvoor heb je ‘m geaccepteerd, merk je het niet eens meer op. Totdat hij uitgaat en je verzucht: hèhè, wat een rust!

Zo werkt het ook met jouw ondernemershoofd. Ongemerkt loeit daar de afzuigkap en je hebt het niet eens in de gaten. Misschien merk je wel dat je minder inspiratie hebt, dat je tegen dingen opziet, dat je kleine dingen ineens als een groot probleem ervaart. Dat je voorheen de radio aan had staan terwijl je aan het werk was maar dat nu niet meer gaat.

Een ondernemershoofd kenmerkt zich door ellenlange to do lijstjes. Ook zitten daar veel beslis-dingen in. De meeste ondernemers denken dat je ‘alleen maar’ dingen te doen hebt. Maar je hoofd zit ook vol met zaken waar je over moet beslissen.

En daar heb je die afzuigkap die staat te loeien.

Dus ga eens rustig zitten, neem alle tijd en breng in kaart wat je nog moet doen. En maak een los lijstje met alle zaken waarover je nog moet beslissen. Je zult zien dat die afzuigkap vanzelf stopt met loeien.