Leestijd: 2 minuten

Gaat jouw perfectionisme-trein al rijden?

Perfectionisme, veel ondernemers die ik ken hebben daar last van. Ze willen altijd datgene waar ze mee bezig zijn nóg beter, mooier, grootser maken. Wat ik dan zie optreden is een kramp. Een kramp in hun hoofd, een kramp in hun, ja, gewoon in lekker leven. Want het leven is niet perfect. Daar was je misschien al achter.

Ik geef je geen recept waarmee je minder perfectionistisch wordt of zo. Nee, ik zou het leuk vinden om je te laten kijken naar wat dat perfectionistische nou eigenlijk is, wat zit daaronder, wat schuilt daarachter? En zonder dat we er een hele therapiesessie van maken. Sta een momentje stil en vraag je af: heb ik ook een beetje last van perfectionisme? Leg ik mijn lat erg hoog, waardoor ik nooit écht tevreden ben met dat wat ik doe?

Als dat niet zo is, stop met lezen, ga iets anders doen haha. Mocht je er iets bij voelen, lees dan door.

Van de week zat ik met een klant naar zijn website te kijken en hij had gesleuteld aan de contactpagina. Het ding was dat hij werkelijk uren op een whatsapp-knop had geknutseld. Je voelt ‘m misschien al aankomen: Hij was nog steeds niet tevreden over die knop. En dit was voor mij weer zo’n voorbeeld van hoe het perfectionisme je zomaar in je greep kan houden.

Grote kans dat jij nu ook dat soort voorbeelden hebt. Waar je te lang teveel tijd aan hebt besteed, terwijl het zonder de knop in dit geval, ook een prima contactpagina was geweest!

Sterker nog, mijn klant had de code zelf ontdekt hoe je makkelijk een telefoonnummer aanklikbaar kan maken, zodat dat meteen naar een whatsapp optie schiet. Maar nee, dat was niet genoeg: er moest een knop!

Hij zei: “Dit is nou typisch weer zoiets waarin ik me dan helemaal verlies. Dat ik helemaal in die Wordpress zit te klooien om dit zo te krijgen. En dat in combinatie met mijn neiging om alles wat ik neerzet ook niet goed genoeg te vinden.”

Voor je het weet, krijg je een soort never ending story met wat je dan ook maar aan het doen bent in je bedrijf. Dat als het af is, het natuurlijk niet goed genoeg is.

Als je, ik noem maar wat, je profiel aangepast hebt in LinkedIn, ja, dan had natuurlijk eigenlijk wel de opsomming beter gekund! You name it.

Jij weet precies waarin jij ook het perfectionisme doorvoert. Ik wil je op het hart drukken dat het helemaal niet erg is. Je hoeft nu niet in coaching of therapie om het af te leren.

Ik hoop dat je kan zien wat het is: eigenlijk alleen maar de ontevredenheid-gedachten-trein in je hoofd die is gaan rijden. Dus als je voelt dattie vertrekt vanaf zijn station, kan het interessant zijn dat te constateren en het daarbij te laten. Geen acties nodig om iets – wat dan ook – te perfectioneren.

De volgende stap kan zijn: lees of beluister mijn e-book ‘Dat volle ondernemershoofd’. Dan kom je erachter waarom je hoofd zo vol zit en hoe het komt dat er altijd zoveel te doen is rondom jouw corebusiness.

In mijn e-book “Dat volle ondernemershoofd – hoe het komt dat er altijd zoveel te doen” is lees je precies wat ik bedoel met een vol ondernemershoofd. Je kunt ‘m gewoon meteen downloaden en lezen via de knop hieronder.