Een Virtuele Assistent – vaak afgekort tot VA – is iemand die online jou als ondernemer assisteert. De term virtueel betekent dus zoveel als “in de virtuele wereld”. Het is niet nodig en niet gebruikelijk dat een VA letterlijk bij de ondernemer in zijn werkruimte zit. Een VA maakt jou het leven makkelijker.

In dit artikel ga ik uitleggen hoe een assistent jou geld oplevert. “Hoe kan iemand die mij geld kost geld opleveren?” Ik hoor het je denken.

Simpel gezegd is dat omdat jouw uurtarief hoger ligt dan dat van een VA. Een VA rekent een uurtarief ergens tussen € 45 en € 55. Waarbij hier ook het aloude principe geldt dat duurder niet altijd beter is :-).

We gaan rekenen – waarbij het uurtarief dat jij naar je klanten toe berekent overigens niet ons uitgangspunt is. We gaan uit van je gewenste c.q. je eigenlijke uurtarief.

  • Pak pen en papier
  • Eventueel een rekenmachine
  • Beantwoord onderstaande vragen

Hoeveel weken per jaar zou je willen werken?
Bijv 40 weken

Hoeveel uur per week zou je willen werken? (Dat is alle tijd – dus klanttijd, maar ook je administratie, het geregeld van wat dan ook achter de schermen, bloggen etc)

max 30 uur per week

Je vermenigvuldigt nu het aantal weken maal het aantal uur per week:
40 x 30 = 1200

> Je zou dus per jaar 1200 uur willen werken

Welke omzet wil je draaien per jaar?
Bijv 80.000 euro per jaar

Je gaat nu je omzet delen door het aantal uren per jaar dat je zou willen werken: 80.000 / 1200 = 66,66

> Je komt dan op 66,66 euro per uur

Dat is dus wat je waard bent per uur. Dit zijn – nogmaals – niet je declarabele uren – maar de uren die je per week wilt werken. In dit rekenvoorbeeld is jouw tijd 66,66 per uur waard.

Dit geeft je een indicatie voor je te factureren uurtarief.

Daarnaast geeft het inzicht in – als jij werk gaat doen wat een VA doet – je een dief bent van je eigen portemonnee.

Een VA doet dingen voor 45 of 50 euro per uur. Een VA is in de meeste gevallen ook nog eens sneller dan jij.

In de tijd dat hij/zij bijvoorbeeld jouw inbox leegharkt, kun jij een salesgesprek voeren en je – ik noem maar wat – coachpakket verkopen voor 2000 euro.

Je ziet nu dat je dus vrij snel geld bespaart tenzij jouw uurtarief onder dat van een VA ligt.

Elke keer dat je de komende dagen bedenkt iets zelf te doen, bedenk dan wat je in dezelfde tijd had kunnen doen om je gewenste uurtarief te bereiken. Of wat je had gedaan als je wist dat je VA dit klusje van je overnam.

Je omzet heb je snel verdubbeld als jij meer verkoop regelt! En als meer omzet je niet triggert, denk dan aan de mensen die je kunt helpen als jij minder tijd achter de schermen zit te prutsen.

Plan gerust een gesprek met mij in als je het gevoel hebt dat zo’n VA ook wel wat voor jou zou kunnen zijn. Of vraag in elk geval mijn Wishlist even bij me aan, zodat je helder voor ogen ziet wát een VA allemaal van je bord zou kunnen nemen: mira@virtualbusinessmanager.nl.

(We kunnen natuurlijk ook even samen de rekensom doen, als je niet zo’n rekenwonder bent ;-))

 

Foto © Volker de Regt