Laatst deed ik het weer: mezelf vergelijken met vrouwen die zwanger zijn en/of een kind hebben gekregen. Ik was op de verjaardag van mijn nichtje, ze werd 1. Heel bijzonder, maar ook bijzonder pijnlijk en confronterend omdat ik zelf helaas geen kinderen kan krijgen.

Ik zag daarin de parallel met ondernemers die zich vergelijken met andere ondernemers. Die lijken dan veel succesvoller, verder met hun onderneming, verdienen meer en nog wat van die dingen die wij van de buitenkant verzinnen en op hen plakken. En we komen er dan zelf zeer bekaaid van af.

Totaal doelloos om dat te doen, maar o zo verleidelijk. Het zegt helemaal niets over jou en of je wel of niet geslaagd bent in het leven of in je bedrijf.

Jij doet de dingen op jouw tempo, jij helpt jouw klanten op jouw manier en soms lukt iets wat je wel graag wilde helemaal niet, zoals in mijn geval de gewenste kinderen krijgen. En dat kan verdrietig en frustrerend zijn.

Mensen die jou supporten helpen hier enorm bij. In een Mastermindgroep bijvoorbeeld.

Heb jij soms ook last van die jezelf neerhalende vergelijkingsdrang? Denk dan eens na over met een groep bevlogen ondernemers een Mastermindgroep te starten.